499

Bazylia w doniczce świeża i pachnąca

Bazylia

Doskonale wygląda, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Wystarczy kilka listków, aby podkreślić smak Twojego dania i skorzystać z właściwości leczniczych tego zioła. W Delikatesach Centrum znajdziesz bazylie w doniczce pochodzącą z najlepszych hodowli.

Pomidorowa zapiekanka z domowym pesto i mozarellą

Składniki

  • 1 szt Bazylia
  • 50 g Orzeszki piniowe
  • 50 g Parmezan
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 szt Cytryna
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 5 szt Pomidory
  • 100 g Oliwki czarne
  • 1 szt Ciasto francuskie
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  • Czas przygotowywania 40 min.
  • Poziom trudności *

Krok 1

Zblenduj bazulię, czosnek, uprażone orzeszki piniowe, sól i pieprz. Dodaj parmezan, sok z 1/2 cytryny i oliwę z oliwek i wymieszaj

Krok 2

Pokrój pomidory w kostkę bez gniazd nasiennych, wymieszaj z pesto i oliwkami

Krok 3

Z ciasta francuskiego wytnij kwadraty o wielkości około 12 cm

Krok 4

Połóż na nich farsz zostawiając czyste brzegi i rozkrusz mozerellę. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut

Delektuj się pysznym daniem