449 100 g

Rukola świeża i umyta

Rukola

Niepozorne warzywo o charakterystycznym orzechowym posmaku. Od dekad w kuchni randkują z nim Włosi. Ale również Polakom rukola wyjątkowo przypadła do smaku. Wystarczy dodać kilka listków do pizzy, makaronu, sałatki czy kanapki, aby zgotować sobie zdrowe i pyszne danie.

Kanapka z kaczką

Składniki

  • 400 g Chleb drwalski
  • 400 g Pierś z kaczki
  • 50 g Rukola
  • 4 szt. Jajka
  • 1 szt. Cebula czerwona
  • 2 łyżki Powidła śliwkowe
  • 2 szt. Pomidor
  • 50 ml Czerwone wino
  • 1 łyżka Musztarda
  • 1 łyżka Miód
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 20 g Masło
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  • Czas przygotowywania 40 min.
  • Poziom trudności **

Krok 1

Umyj i osusz pierś z kaczki. Natnij lekko skórkę w paski w odstępie około 2 cm. Natrzyj piersi z obu stron solą, pieprzem, miodem i sosem sojowym. Przełóż piersi na głęboki talerz i podlej winem i odłóż do marynowania.

Krok 2

Połóż na zimną patelnię – skórą do dołu. Smaż bez tłuszczu, na średnim ogniu, do zarumienienia. Obróć i smaż przez 2-3 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 6-10 minut. Po wyjęciu, daj odpocząć 5 minut. Pokrój w plastry.

Krok 3

Przygotuj 4 jajka sadzone, posól je i popieprz.

Krok 4

Zeszklij na maśle cebulę, dodaj do niej powidła i dopraw do smaku solą i pikantną papryką.

Krok 5

Skrój w plasterki pomidory.

Delektuj się pysznym daniem