319 140 g

Sałata skandynawska z sałatą lodową

Sałata skandynawska

Mieszanka bezcennych składników odżywczych, szczelnie zamknięta w opakowaniu. Umyte kawałki różnych rodzajów sałat zostały starannie wyselekcjonowane i są gotowe do użycia od razu po wyjęciu z opakowania.

Sałatka z pieczonym burakiem i wędzonym łososiem

Składniki

  • 4 szt. Burak
  • 150 g Łosoś wędzony
  • 1 szt. Granat
  • 1 szt. Por
  • 1 szt. Cytryna
  • Tymianek świeży
  • 2 szt. Jabłko
  • Bagietka
  • 6 ząbków Czosnek
  • 40 ml Oliwa
  • 30 ml Ocet jabłkowy
  • 100 g Masło
  • 4 szt. Jaja
  • 20 ml Miód
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  • Czas przygotowywania 45 min.
  • Poziom trudności ***

Krok 1

Podgotuj 4 nieduże buraki przez 15 minut następnie obierz je i pokrój w ćwiartki. Jabłka pozostaw w skórce i pokrój w ósemki. Wymieszaj ocet jabłkowy z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku, tymiankiem, 2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem a następnie zalej nim buraki i jabłka.

Krok 2

Piecz je przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 3

Oddziel do miseczki żółtka. Ubij je dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wciąż ubijając, sukcesywnie dodawaj rozpuszczone masło do uzyskania kremowej konsystencji.

Krok 4

Na rozgrzaną patelnię wylej 2 łyżki oliwy, dodaj 4 rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz gałązkę tymianku. Połóż pokrojoną bagietkę, a następnie zdejmij ją po zarumienieniu.

Krok 5

Obierz granat i skrój por w cienkie talarki.

Delektuj się pysznym daniem