479 2,5 kg

Ziemniaki obiadowe do gotowania

Ziemniaki obiadowe

Ulubieńcy naszej tradycyjnej kuchni… niedocenieni, mimo że każda odmiana ma więcej witaminy C niż jabłka czy dynie i mniej kalorii niż makarony i kasze. Co najważniejsze, ziemniaki to niezapomniany smak dzieciństwa, który komponuje się z tysiącem dań.

Gnocci z pieczonymi marchewkami i gruszką

Składniki

  • 750 g Ziemniaki
  • 1 szt. Jajko
  • 75 g Mąka
  • 400 g Marchewka
  • 400 g Gruszka
  • 200 g Śmietana
  • 100 g Gorgonzola
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatałowa
  • 4 ząbki Czosnek
  • 30 g Masło
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  • Czas przygotowywania 70 min.
  • Poziom trudności **

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz je ze skórki i przeciśnij praską do ziemniaków. Dodaj żółtko i mąkę, dopraw solą i gałką muszkatołową. Połącz składniki, ale nie wyrabiaj ciasta.

Krok 2

Uformuj rulony o średnicy około 1,5 cm, a następnie pokrój je w 3 cm kawałki. Używając wypukłej strony widelca, zrób w nich wgłębienia, w których będzie zbierał się sos.

Krok 3

Zeszklij na maśle czosnek, dodaj pokrojoną w 2 cm kawałki gruszkę i marchewkę. Po 5 minutach dodaj gorgonzolę i śmietanę.

Krok 4

Ugotuj gnocci w lekko osolonej wodzie.

Krok 5

Gdy wypłyną, odcedź je i dodaj wraz z posiekaną pietruszką do sosu.

Delektuj się pysznym daniem